2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)

日期:03-01| http://www.59wj.com |复习指导|人气:423

2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)

  Text 1

  An image taken of the Pacific Ocean last September is astonishing. Made by using data collected from satellites monitored by NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, the picture shows the surface level of the Pacific as clearly as a yardstick lying across a lumpy bed. One sample of water—with a volume 30 times that of all the Great Lakes—is white, indicating that it is as 13 inches higher than its normal level.

  El Nino experts are still striving to tackle the really big question: What is causing the abnormal El Nino behavior of the past two decades? Some see the hand of global warming, accelerating the pace of El Nino formation and reinforcing each event. Supporters of globalwarmingasEl Ninoinstigator include Kevin Trenberth, a climate analyst of the National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado, “There’s evidence that global warming didn’t have much impact until 1979, but now it’s beginning to break through,” he says.

  Two additional arguments are on the table. One theory is that the recent El Nino epidemic is simply one of nature’s climatic riffs, but that we haven’t been hearing the tune long enough to recognize the change in key. One problem is that historical data on El Nino is sketchy prior to the early 1970s and almost nonexistent going back more than 50 years. If one looks back further, however, fossil evidence suggests that something about El Nino has indeed changed. Fossil records of coral in the Galapagos Islands show that some 4,000 years ago, an El Nino occurred only 60 years or so. Studies of tree rings and ice cores indicate a more recent cycle of seven years, still much less frequent than the present cycle of every three or four years.

  The other alternative? Records are accurate enough to show that we’re in the second El Ninointensive era of the past 100 years. The first was during the 1920s and 30s, and probably was responsible for the Dust Bowl, when drought destroyed hundreds of farms in Oklahoma and north Texas. The second seems to have started around 1976. These shifts seem to be periods of natural warming in the Pacific. The warming does not necessarily cause El Nino but certainly amplifies it, creating the appearance of more and more severe El Nino. (380 words)

  1. The picture as depicted by the writer in the first paragraph seems to be .

  [A] fairly reassuring.

  [B] very bleak.

  [C] rather shocking.

  [D] quite exceptional.

  2. The idea of the “globalwarmingasEl Ninoinstigator” roughly refers to be .

  [A] contribution of global warming to the occurrence of El Nino.

  [B] unusual behavior of El Nino in the past two decades caused by global warming.

  [C] caution shown by authorities against the destruction of El Nino.

  [D] accurate forecast for the approach of El Nino.

  3. The possible explanations of El Nino is the following EXCEPT .

  [A] global warming. [B] nature’s climatic riffs.

  [C] Human behavior.[D] natural warming in the Pacific.

  4. We may assume that the author considers forecasting of El Nino as .

  [A] inconclusive.

  [B] effortless.

  [C] informative.

  [D] precise.

  5. What is the passage mainly about?

  [A] A trace to the mysteries of El Nino.

  [B] A vivid account of the impact of El Nino.

  [C] Exposure to the formation of El Nino.

  [D] A review of different theories on El Nino.

  核心词汇

  yardstick n.比较或衡量的标准;尺度

  lumpy a. 多块状物的,粗笨的

  El Nino n. 厄尔尼诺现象,即赤道中、东太平洋海水表面温度偶尔增暖的现象

  fossil n. 化石

  epidemic n. 流行病

  reinforce vt. 增强;加强

  tackle vt. 解决;应付vt. & vi. 捉住; 扭倒n. 拦截; 擒抱;器械,用具

  难句剖析

  1. Made by using data collected from satellites monitored by NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, the picture shows the surface level of the Pacific as clearly as a yardstick lying across a lumpy bed.

  【解析】 句子的主语是the picture,前面的成分作picture的定语,这个定语比较长,是层层修饰的,monitored by NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California修饰satellites,而collected from satellites则修饰data,by using data collected from…作方式状语,和made结合起来修饰主语the picture。

  【译文】 使用美国国家航空航天局在加州帕萨迪纳卫星城的喷气推进实验室监控卫星所收集到的数据拍摄的照片,非常清楚地显示了太平洋的水平面,就像凹凸不平的床上有一根尺子一样清楚。

  2. One theory is that the recent El Nino epidemic is simply one of nature’s climatic riffs, but that we haven’t been hearing the tune long enough to recognize the change in key.

  【解析】 本句的结构并不难,关键是理解riffs,tune,key的意思,这些都是音乐术语,有一定难度。

  【译文】 理论之一是,最近的厄尔尼诺现象不过是自然气候即兴重复的一个段落而已,只是我们很久没有听到这段调子,听不出音调的变化了。

  文章类型:科普类——厄尔尼诺现象

  本文从一张卫星拍摄的照片出发,对之进行了描绘,引出了厄尔尼诺现象,进而提出关于其发生原因的三种理论。

  更多2011年考研英语复习资料请访问:

  .
        www.59wj.com

  试题解析

  1. 作者在第一段描述的照片看起来 .

  [A] 非常使人放心。

  [B] 非常明快。

  [C] 非常令人震惊。

  [D] 非常例外。

  文章态度题【正确答案】[C]

  第一段中描绘了一幅令人吃惊的景象。第一句中用了astonishing一词,而rather shocking和其意思相同。

  2. “温室效应是厄尔尼诺的始作俑者”这个说法大致是说 .

  [A] 温室效应对厄尔尼诺现象发生所起的作用。

  [B] 过去二十年内由温室效应导致的不正常的厄尔尼诺现象。

  [C] 官方对厄尔尼诺破坏作用的警告。

  [D] 对厄尔尼诺现象的精确预测。

  细节事实题【正确答案】[B]

  问题出现在第二段第三句,instigator的意思是煽动者,结合本段第一句What is causing the abnormal El Nino behavior of the past two decades?和第二句Some see the hand of global warming,可以看出Kevin Trenberth是把全球变暖看成了厄尔尼诺现象的导火索,即答案[B] 。

  3. 厄尔尼诺现象发生的可能解释为如下,除了 .

  [A] 温室效应。

  [B] 自然气候即兴重复。

  [C] 人类行为。

  [D] 太平洋变暖。

  细节事实题【正确答案】[C]

  第二段提出引起厄尔尼诺现象的原因可能是温室效应,第三段指出另外一种解释:自然气候即兴重复,第四段提出第三种解释:太平洋变暖。

  4. 我们可以认为作者认为厄尔尼诺的预测是 .

  [A] 不确定的。

  [B] 容易的。

  [C] 能提供有用信息。

  [D] 精确的。

  作者态度题【正确答案】[C]

  根据文章来推断,作者认为对厄尔尼诺进行预报是必要的,因为它造成的影响相当大,但同时又是困难的,而且也不可能太确切,因为它发生的频率越来越快,但是无论如何总是可以给大家提供情报。

  5. 文章的主要内容是 .

  [A] 对厄尔尼诺秘密的追溯。[B] 对厄尔尼诺影响的生动描述。

  [C] 厄尔尼诺形成过程的揭露。

  [D] 关于厄尔尼诺不同理论的综述。

  中心主旨题【正确答案】[D]

  本文主要是给大家提供关于厄尔尼诺研究的不同观点。

  全文精译

  一张去年九月份从太平洋上拍的照片让人震惊。使用美国国家航空航天局在加州帕萨迪纳卫星城的喷气推进实验室监控卫星所收集到的数据拍摄的照片,非常清楚地显示了太平洋的水平面,就像凹凸不平的床上有一根尺子一样清楚。一份取自太平洋的水的样本——水流量是北美五大湖的30倍——是白色的,这表明太平洋的水位比正常水位高了13英寸。

  厄尔尼诺现象专家依然在尽力解决这个大问题。是什么引致了过去二十年反常的厄尔尼诺现象?一些人认为因为全球温室效应,加快了厄尔尼诺现象的形成,也增强了每一次的力度。支持温室效应导致厄尔尼诺现象的专家,包括凯文·特伦贝斯,位于科罗拉多州博尔德的美国国家大气研究中心的气候分析员。“有证据表明1979年以前温室效应的影响并不明显,但现在却开始爆发了。”他说。

  另外两方的争论已提到日程上来。理论之一是,最近的厄尔尼诺现象不过是自然气候即兴重复的一个段落而已,只是我们很久没有听到这段调子,听不出音调的变化了。其中一个问题是20世纪70年代之前,关于厄尔尼诺现象的历史资料比较粗略,而再后退50年就基本没有资料了。如果追溯更远些,珊瑚的化石证据表明厄尔尼诺现象的某些东西已经改变了。加拉帕戈斯岛的煤化石证据表明大约4000年前,厄尔尼诺现象大约60年左右才出现一次。树的年轮、冰轮的研究证明了后来厄尔尼诺现象以七年为周期的,仍然比现在的每三年或四年发生一次的频率要低得多。

  其他的解释?相关记录足以表明我们正处于过去100年以来厄尔尼诺现象频繁发生的第二个阶段。第一阶段是在20世纪20年代和30年代,而且很可能对风沙侵蚀区负有责任,当时干旱摧毁了俄克拉荷马州和德克萨斯州南部。第二阶段似乎开始于1976年。这些变化似乎应该归因于太平洋自然变暖的时期。太平洋变暖并不一定导致厄尔尼诺现象,但是却肯定加重了它,因此导致了越来越严重的厄尔尼诺现象的出现。

  第一段:从一张卫星拍摄的照片出发,对之进行了描绘,引出了厄尔尼诺现象。

  第二段:指出一方观点——全球温室效应造成厄尔尼诺发生。

  第三段:指出另一观点——厄尔尼诺现象是大自然气候反复的一个表现。

  第四段:提出第三种解释。

  .
        www.59wj.com 如果觉得《2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)》复习指导,kaoyan不错,可以推荐给好友哦。
本文Tags: 考研 - 考研英语 - 复习指导,kaoyan,
在百度中搜索相关文章:2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)
在谷歌中搜索相关文章:2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)
在soso中搜索相关文章:2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)
在搜狗中搜索相关文章:2017年考研英语备考:英语阅读专项特训(3)
相关分类导航|
热门推荐|