2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)

日期:12-15| http://www.59wj.com |公共课历年真题|人气:357

2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)

  2004 年下半年高等教育自学考试全国统一命题考试

  英语(一)试卷

  PART ONE (50 POINTS)

  I.Vocabulary and Structure (10 points, 1 point for each item)

  从下列各句四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑.

  1.Jean didn't have time to go to the concert last night because she was busy ______ for the examination.

  A.to prepare

  B.to be prepared

  C.preparing

  D.being preparing

  2.The teacher's insistence on high standards resulted ___ excellent work.

  A.with

  B.from

  C.in

  D.to

  3.Read aloud ___ all the students in the classroom can hear you clearly.

  A.since

  B.because

  C.for

  D.so that

  4.I have no doubt ____ he will overcome all his difficulties.

  A.which

  B.what

  C.that

  D.if

  5.It's necessary that he ____ in time to attend the meeting.

  A.come

  B.came

  C.comes

  D.will come

  6.Sometimes very young children have trouble ___ the right from the wrong.

  A.for separating

  B.to separate

  C.having separated

  D.separating

  7.______ the saying goes, practice makes perfect.

  A.Since

  B.As

  C.For

  D.Like

  8.It is impolite to _____ in others' private affairs.

  A.involve

  B.invade

  C.integrate

  D.interfere

  9.They thought the program was ___ investigating.

  A.worth

  B.worthy

  C.worthwhile

  D.worthing

  10.To our delight, she quickly ____ herself to the situation.

  A.adopted

  B.adapted

  C.attached

  D.appealed

  II.Cloze Test (10 points, 1point for each item)

  下列短文中有十个空白,每个空白有四个选项.根据上下文要求选出最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑.

  Smoking is harmful to health.Our tobacco-seller, Mr.Johnson, always asks his customers, if they are very young, whom the cigarettes are bought __11__.One day, a little girl whom he had never seen before walked into his shop and demanded twenty cigarettes.She had the __12__ amount of money in her hand and seemed very sure of herself.Mr.Johnson was so __13__by her confident manner that he forgot to ask his usual question.__14__, he asked her what kind of cigarettes she wanted.The girl replied readily and handed him the money.While he was giving her the __15__, Mr.Johnson said laughingly that as she was so young she should __16__ the packet in her pocket in case a policeman saw it.__17__, the little girl did not seem to find it funny.Without even smiling she took the packet and walked towards the door.Suddenly she stopped, turned __18__, and looked at Mr.Johnson.There was a moment of silence and Mr.Johnson __19__ what she was going to say.All at once, in a clear, firm voice, she said “My dad is a policeman,” and with that she walked quickly __20__ the shop.

  11.A.with B.to C.for D.by

  12.A.exact B.some C.large D.enough

  13.A.worried B.annoyed C.surprised D.pleased

  14.A.Therefore B.Instead C.Anyway D.Somehow

  15.A.change B.warning C.bill D.cigarettes

  16.A.cover B.hide C.dip D.take

  17.A.Nevertheless B.Moreover C.Therefore D.Then

  18.A.away B.round C.over D.aside

  19.A.wondered B.considered C.doubted D.expected

  20.A.into B.out of C.on D.away

  III.Reading Comprehension (30 points, 2points for each item)

  从下列每篇短文的问题后所给的四个选择项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑.

  Passage One

  Questions 21 to 25 are based on the following passage.

  Most people sometimes feel lonely, but it usually only lasts between minutes and a few hours.This kind of loneliness is not serious.In fact, it is quite normal.For some people, thought, loneliness can last for years.Now researchers say there are three different types of loneliness.

  The first kind of loneliness is temporary.This is the most common type.It usually disappears quickly and does not require any special attention.The second kind, situational loneliness, is a natural result of a particular situation—for example, a family problem, the death of a loved one, or moving to new place.Although this kind of loneliness can cause physical problems, such as headaches and sleeplessness, it usually does not last for more than a year.

  The third kind of loneliness is the most severe.Unlike the second type, chronic ( 习惯性的 ) loneliness usually lasts more than two years and has no specific cause.People who experience habitual loneliness have problem socializing and becoming close to others.Unfortunately, many chronically lonely people think there is little or nothing they can do to improve their condition.Psychologists agree that one important factor in loneliness is a person's social contacts, e.g.friends, family members, coworkers, etc.We depend on various people for different reasons.For instance, our families give us emotional support, our parents and teachers give us guidance, and our friends share similar interests and activities with us.However, psychologists have found that, though lonely people may have many social contacts, they sometimes feel they should have more.They question their own popularity.

  Psychologists are trying to find ways to help habitually lonely people for two reasons: they are unhappy and unable to socialize and there is a connection between chronic loneliness and serious illness such as heart diseases.While temporary and situational loneliness can be a normal, healthy part of life, chronic loneliness can be a very sad, and sometimes dangerous, condition.

  21.What can we learn from the passage about temporary loneliness?

  A.It requires special attention.

  B.It is very common and usually disappears quickly.

  C.It is serious but it usually disappears quickly.

  D.It is as serious as chronic loneliness.

  22.Though lonely people may have many social contacts, ?

  A.they want to socialize with more people

  B.they still need others to guide them

  C.they still others to support them emotionally

  D.they want to question their own popularity

  23.What kind of loneliness can cause serious illness?

  A.Temporary loneliness

  B.Situational loneliness.

  C.Chronic loneliness.

  D.Short-term loneliness.

  24.Why do chronically lonely people need help?

  A.Because they have difficulty socializing and chronic loneliness can cause serious illness.

  B.Because chronic loneliness lasts more than two years.

  C.Because they think there's little they can do to improve their condition.

  D.Because they think they should have more social contacts.

  25.According to the passage, which of the following statements is true?

  A.Only a small number of people feel lonely.

  B.Like chronic loneliness, situational loneliness can cause physical problems.

  C.Chronically lonely people have no difficulty socializing and becoming close to others.

  D.All kinds of loneliness are very dangerous.

  Passage Two

  Questions 26 to 30 are based on the following passage.

  Studies show that the world in 2010 will be more crowded, more polluted and less stable ecologically ( 在生态方面 ) than the world we live in now.Visible ahead is serious stress involving population, resources and environment.Despite greater food output, people in the world will be poorer in many ways than they are today.

  For hundreds of millions of the extremely poor, the outlook for food and other necessities of life will be no better.For many it will be worse.

  While the economies of the developing countries are expected to grow at a faster rate than those of the industrialized nations, the total national product per head in most less developed countries remains low.The existing gap between the rich and poor nations will further widen.

  World food production is estimated to increase by 90 percent from 1970 to 2010.Most of that increase goes to the countries that already have relatively higher per-head food consumption ( 消费 ).Meanwhile, per-head consumption of food in the developing countries will scarcely improve or will actually fall far below the present inadequate level.What is worse is prices for food are expected to double.

  As a result, many less developed countries will have increasing difficulties meeting energy needs.For the one quarter of mankind that depends primarily on wood for fuel, the outlook is not hopeful.

  Regional water shortage will become more severe.In the 1970-2010 period population growth will require twice as much water as it does today in nearly half the world.Still greater increases would be needed to improve standards of living.Development of new water supplies will become more costly.

  26.According to the passage, in 2010 while output of food will be greater, .

  A.people will have sufficient food supplies.

  B.The world resources will become more than enough

  C.In most developing countries people will have less food than they have today

  D.The living standards of the world's population will improve greatly

  27.According to the author, in 2010 for many poor people, .

  A.things will get even worse

  B.things will be a little better

  C.it will be necessary for them to improve their housing

  D.it will be impossible to obtain enough necessities of life

  28.In the 1970-2010 period, the large proportion of global increase of food production goes .

  A.to 90 percent

  B.to developing countries

  C.to any country in the world that needs it

  D.to those countries that already have high per head consumption

  29.How does the author predict the development of new water supplies in the future?

  A.Water shortage will occur in some regions only

  B.Development of new water supplies will be more expensive.

  C.The less developed countries need more water than the developed ones.

  D.The demand for water will double with the growing population.

  30.Which of the following may best serve as the title of this passage?

  A.the Future problems in the World.

  B.Water and Air Pollution.

  C.Water and Food Shortages

  D.Food Production and Consumption

  Passage Three

  Questions 31 to 35 are based on the following passage.

  The World Trade Organization (WTO), founded on January 1, 1995, aims to encourage international trade to flow as freely as possible, making sure that trade agreements are respected and that any disputes can be settled.

  In the five years since its founding, the WTO has become well known as one of the world's most powerful economic organizations, taking its place alongside the World Bank and International Monetary Fund ( 国际货币基金组织 ).

  The system of global rules for international trade, however, dates back half a century to 1948 when the General Agreement on Tariffs ( 关税 ) and Trade (GATT) was formed after World War II.

  As time went by, it became clear that the GATT had two major drawbacks—the limited areas of trade it covered, and the lack of an effective system to settle disputes.

  After seven years of trade talks ending in 1994, the so-called Uruguay Round ( 乌拉圭回合谈判 ) finally gave birth to the WTO, complete with an effective system to settle disputes and to form new rules covering trade in services and intellectual property.

  Even after seven years of talks and with 22,500 pages of agreements reached problems remained, especially in the difficult-to-deal-with areas of agriculture and services.

  31.What is the purpose of the WTO?

  A.To encourage international trade to flow freely.

  B.To make sure that trade agreements are respected.

  C.To settle any disputes.

  D.All of the above

  32.According to the passage ,the GATT stopped working_______.

  A.in 1948

  B.in 1994

  C.after World War Ⅱ ended

  D.during the seven years of the Uruguay Round talk

  33.The WTO is better than the GATT in that_____.

  A.it can settle disputes in more areas of international trade

  B.it enables its members to sign agreements more easily

  C.it deals with problems in agriculture and services more effectively

  D.it pays more attention to service and intellectual property

  34.The word “drawbacks ”in Paragraph 4 means ______.

  A.Weak points

  B.Strong points

  C.Improvements

  D.Changes

  35.According to the last two paragraphs ,which of the following statements is true?

  A.The WTO is the world's most powerful economic organization

  B.The GATT was founded in Uruguay in 1995

  C.The WTO has an effective system to settle disputes and to form new rules

  D.All the countries in the world are member nations of the WTO

  Ⅳ .Word Spelling (10 points, 1 point for two items)

  36.情况,地位 n.s________

  37.星期三 n.W___________

  38.分解,解决 vt.r______

  39.昆虫 n.I______

  40.高贵的,贵族的 a.n______

  41.拒绝,驳回 vt.r_______

  42.服从,听从 vt.o______

  43.愿意的,乐意的 a.w________

  44.无数的 a.n______

  45.捆扎 vt.p______

  46.地平线 n.h______

  47.在更远处 prep.B______

  48.折叠 vt.f_______

  49.集合 vt.a______

  50.反对,使相对 vt.o______

  51.事件,比赛项目 n.t_____

  52.应当,应该 aux.o_______

  53.题目,主题 n.t______

  54.贴切的,有关的 a.r________

  55.雌的,女性的 a.f______

  Ⅴ .Word Form( 10 points, 1 point for each item)

  56.The governor's wife persuaded him_____ (not, accept) that man's money.

  57._____(lie ) under a tree ,Mary was thinking how to teach her daughter English effectively

  58.Promotion is not based on the ____(long) of employment only.

  59.His _____(curious) about the earth led him to a great discovery.

  60.Her compositions show that she is a very _____(imagine) child.

  61.She spent____(little) time on writing than on other language skills.

  62.Your hair needs____(cut ).It is too long.

  63.The two cars collided with each other,___(cause) a traffic jam.

  64.I have no choice but _____(wait).

  65.He would like to have the work _____(do) perfectly.

  Ⅵ .Translation from Chinese into English(15 points, 3 points for each item)

  66.茶和咖啡,你比较喜欢哪一种?

  67.昨天要不是生病,她就来了。

  68.我们的工作与计算机有很大的关系。

  69.他是个诚实的人,对此我们大家一直深信不疑。

  70.汤姆被认为是我们当中学习成绩最好的人。

  Ⅶ .Translation from English into Chinese(15 points)

  It is said that although water is essential for life, it costs nothing .On the other hand ,diamonds cost a lot ,yet they are essential for nothing .The world has changed greatly since an 18th century economist made the remark.

  What was true over 200 years ago is certainly no longer true now.In many countries ,people pay as much for water in their homes as they do for electricity.

  We neglect water when we have plenty ----unless there are floods ,of course .Once there is a threat to our water supply ,however ,water can quickly become the only thing that matters.We know only too well that without water,there can be no life.

  The situation is now becoming so bad that scientists feel it may be necessary to shock the world into saving water the way oil crises caused people to save energy resources in the 1970's.

  2004 年下半年高等教育自学考试全国统一命题考试

  英语(一)试题答案及评分参考

  ⅰ、 vocabulary and structure (10 points, 1 point for each item)

  1、C 2、C 3、D 4、C 5、A 6、D 7、B 8、D 9、A 10、B

  ⅱ、 cloze test (10 points, 1 points for each item)

  11、C 12、A 13、C 14、B 15、D 16、B 17、A 18、B 19、A 20、B

  ⅲ、 reading comprehension (30 points, 2 points for each item)

  21、B 22、A 23、C 24、A 25、B 26、C 27、A 28、D 29、B 30、A 31、D

  32、B 33、A 34、A 35、C

  ⅳ、 word spelling (10 points, 1 points for two items)

  36、status 37、Wednesday 38、resolve 39、insect 40、noble 41、reject 42、obey

  43、willing 44、numerous 45、pack 46、horizon 47、beyond 48、fold 49、assemble 50、oppose 51、event 52、ought 53、topic 54、relevant 55、female

  ( 评分 ) 本大题共 20 小题,每 2 小题 1 分,共 10 分。错 1 小题不扣分,错 3 小题扣 1 分,错 5 小题扣 2 分,依次类推。多写、少写或错写一个或一个以上字母的均为错。

  ⅴ、 word form (10 points for each item)

  56、not to accept 57、lying 58、length 59、curiosity 60、imaginative 61、less

  62、cutting/ to be cut 63、causing 64、to wait 65、done

  ( 评分参考 ) 本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分。语法错或拼写错均不给分。大小写错误可以不扣分。

  ⅵ、 translation from Chinese into English (15 points, 3 points for each item)

  66、which do you prefer, tea or coffee? / which do you like better, tea of coffee?

  67、she would have come if she hadn't been ill yesterday.

  68、our job has much to do with computers./ our job is closely related with computers.

  69、he is an honest person, which all of us have been sure of.

  70、tom is thought / considered to be the who has one who has the best records among us.

  ( 评分参考) 本大题共 5 小题,每小题 3 分,共 15 分。评分原则为:

  (1) 基本语法错误(如动词时态、语态、虚拟语气、主谓一致、否定、疑问以及其他句型错误)或影响基本句意的重要用词错误扣 1 分。

  (2) 非基本语法错误(如大写、标点等错误)以及影响基本句意的用词错误每两处扣 1 分。本大题此类错误总扣分不超过 3 分。

  (3) 拼写错误每两处扣 1 分。拼写错误本大题总扣分不超过 3 分。

  ⅶ、 translation from English into Chinese (15 points)

  有人说,虽然水对生命至关重要,却一文不值。另一方面,钻石对生命无关紧要,却价值连城。自从 18 世纪经济学家得出这一结论,世界已发生了翻天覆地的变化。

  200 多年前的情形今天已经不复存在。在很多国家,人们在家里付的水费和付的电费一样多。

  我们有许多水的时候就不会珍惜它——当然发洪水时例外。一旦供水受到了威胁,水马上就会成为生死攸关的问题。我们十分清楚:没有水,生命将不再存在。

  目前水的形式变的越来越糟。科学家认为现在没有必要警示人类让世界节约用水,就象 20 世纪 70 年代的石油危机让人们节约能源一样。

  (评分参考)本大题共 15 分。评分原则为:

  (1)15-13 分。全文翻译正确或基本正确,汉语表达通顺。

  (2)12-10 分。全文主要内容翻译正确或基本正确,汉语表达通顺,但有少数语句翻译错误。

  (3)9-7 分。全文不少于一半的内容基本正确,汉语表达尚通顺,有一些语句翻译错误。

  (4)6-4 分。少部分内容翻译基本正确,有较多的语句翻译错误。

  (5)3-1 分。仅译对个别句子。

  (6)全文译错或译出零星单词或全文未译,不给分。

  (7)缺译的语句按完全译错处理。

  根据以上评分档次描述,评分可在相应的档次上下浮动。

www.59wj.com 如果觉得《2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)》公共课历年真题,zikao不错,可以推荐给好友哦。
本文Tags: 自学考试 - 历年真题 - 公共课历年真题,zikao,
在百度中搜索相关文章:2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)
在谷歌中搜索相关文章:2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)
在soso中搜索相关文章:2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)
在搜狗中搜索相关文章:2004年10月“英语(一)”试题(北京卷)
相关分类导航|
热门推荐|